Prinsip Perakaunan

Sijil Pelajaran Malaysia

Percutian ke Sabah

Tarikh:27 Mei – 30 Mei 2008.

Tempat : 1. Air Panas Poring  2. Kota Kinabalu.

Pada cuti semester yang lepas, cikgu berpeluang melancong bersama-sama keluarga ke Sabah. Dapatlah melepaskan sedikit keletihan mengajar (seronok mengajar) di samping menyahut seruan kerajaan untuk melancong dalam negeri. Percutian ini seperti kembali ke kampung halaman, sebab cikgu pernah menuntut di Maktab Perguruan Gaya, KK (2001)

Perjalanan bermula dengan bertolak dari Miri dan singgah ke Limbang (besan) yang turut serta dalam percutian. Cikgu bersyukur kerana sepanjang perjalanan selama 5 jam banyak kawasan yang dilalui. Bersyukur juga sepanjang lawatan banyak sekolah menengah dan rendah dilewati dan cikgu sedar betapa bertuahnya kita sebagai rakyat Malaysia. Banyak kemudahan disedikan untuk anak bangsa. Dari Limbang, Lawas, Sepitang, Beufort, Inanam ke Kota Kinabalu terdapat banyak sekolah. Cikgu sendiri pernah menjalani praktikal di SMK Kuala Penyu. Cikgu gembira sepanjang di sana.

Hari pertama menginap di Kompleks Tabung Haji, KK. Sewa berpatutan. Hari kedua perjalanan menuju ke Kolam Air Panas Poring dan Taman Kinabalu. Lebih kurang 2 jam dari KK. Sekali lagi cikgu tertarik dengan keindahan flora dan fauna sepanjang perjalanan. Rugi juga rasa tak sempat berendam dalam kolam air panas, memang panas, sebab ramai orang. waktu cuti katakan. Perjalanan balik singgah ke Taman Kinabalu. Cuaca waktu tu mendung. Cikgu menyusuri jalan kecil sepanjang taman tersebut. Kabus tebal dan udara sangat sejuk. Seronoknya. Sungguh indah sekali. Tapi mengikut makluman rakan-rakan, kesejukan di kawasan Kundasang telah berkurangan berbanding dulu. Ya, ini akibat perbuatan manusia juga. Cameron Highland sekarang pun dah tak sejuk. Rakyat Sabah mesti berbangga dengan khazanah pemberian Yang Maha Kuasa.

Sekembali ke KK kami menginap di Apartment Promenede. Kadar sewa berpatutan. sepanjang berada di KK selama 2 hari pelbagai tempat di lawati. Pasar Filipina, Muzium, Shopping Kompleks. Wah sungguh berbeza KK kini berbanding dahulu. Pelbagai bangsa, bahasa dan budaya bersatu dalam satu masyarakat majmuk. Bertuah lagi kerana hidup di Malaysia yang aman damai.

Percutian yang berbaloi walaupun letih. Semoga suatu hari nanti cikgu akan dapat pergi lagi ke Sabah. Tempat yang paling jauh cikgu pergi dulu ke Sandakan. Teringin sekarang nak malawat Tawau, Semporna dan Lahad Datu. Cikgu pun lama tak berhubungan dengan rakan-rakan lama.

Tamat cuti, kini tumpuan kembali kearah persediaan anak murid. Dengan fikiran yang lebih tenang dan segar semoga dapat menyampaikan ilmu dengan lebih berkesan lagi.

Selamat Tinggal Sabah. Jumpa lagi.

 

 

 

Advertisements

June 16, 2008 - Posted by | educations | , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: