Prinsip Perakaunan

Sijil Pelajaran Malaysia

Latihan /Nota/Teknik

Latihan dokumen Perniagaan 1. Aras sederhana. Selamat mencuba.

dokumen-perniagaan-1

Latihan Penyata Pendapatan

latihan-penyata-pendapatan-1

19 Comments »

  1. i need some prinsip perakaunan tingkatan 6 note especially kawalan buruh

    Comment by hang yee | July 30, 2008 | Reply

  2. hang yee…
    i’ll try to povide the notes. But at the moment, time constraint a very big obstacle.
    thank you.

    Comment by prinsipakaun | August 4, 2008 | Reply

  3. sy nk cari laman web prinsip akaun smk sultn bdlishah,,tp x jumpa ..pening tol

    Comment by jauzi | January 13, 2009 | Reply

    • cuba adik tanya kat cikgu….. atau taip je nama sekolah…. biar komputer bantu.

      Comment by Cikgu Awang | January 14, 2009 | Reply

  4. bagaimana nk study perinsip perakunan nie….. cm smart plk bleh ajra saya…

    Comment by freak punkers | January 17, 2009 | Reply

  5. salam cikgu
    dmnkah sy bleh dptkn nota prinsip akaun form 4 & form 5??
    byk kali sy cuba minta komputer bntu tp xdpt

    Comment by WanNuR | January 27, 2009 | Reply

    • adik…. boleh rujuk dengan rakan blog cikgu cikgusila.blogspot.com

      Comment by Cikgu Awang | February 4, 2009 | Reply

  6. A’kum cikgu…disini saya bukanlah sebagai murid yg hendak mengambil peperiksaan spm/stpm..tapi telah bekerja dlm bidang perakaunan…disini saya memohon pertolongan dpd cikgu utk perkara2 seperti berikut se-andainya cikgu boleh membantu saya. Diantaranya ialah:-
    1) Tatacara perakaunan pengilangan. (Manufacturing Acc)Jika ada buku rujukan yang lengkap dan sesuai yang mana boleh saya jadikan panduan.
    2) Tatacara perakaunan yang melibatkan Lifestock-seperti ternakan kambing/lembu/ikan.
    3) Jika ada nota2 utk item seperti diatas, boleh emailkan kepada saya.
    Terima Kasih.
    Saya mohon ini kerana untuk kerjaya diri saya dlm bidang perakaunan.

    Comment by Mohd Rozi Ismail | April 3, 2009 | Reply

  7. i need fully details(nota) bout prinsip akaun tingkatan 4…secepet mugkin

    Comment by kartiga | April 10, 2009 | Reply

  8. salam..cikgu kalau saya nak rancangan mengajar tahunan dan mingguan prinsip akaun tingkatan 4..kat mana boleh saya cari

    Comment by nazihah | April 11, 2009 | Reply

  9. sy mengambil pp dan smua yng di buat mengikuyt format ttp ada yang tak betul

    Comment by werto | July 10, 2009 | Reply

  10. Cikgu Awang,

    Saya pening dgn Isu pengambilan Subjek tambahan dlm SPM.Adakah had Pengambilan 10 matapelajaran tersebut telah dirasmikan ????atau belum comfirm lagi ?????

    Comment by Woo | July 19, 2009 | Reply

    • adik woo….. isu menghadkan pelajar mengambil 10 subjek sudah dipersetujui diperingkkat kabinet. Mulai SPM 2010, pelajar aliran satera dihadkan 10 subjek manakala aliran sekolah agama (sains) 11 subjek. Pengesahan berhubung perkara ini belum ada hitam putih lagi tapi memang akan dilaksanakan.

      Comment by Cikgu Awang | August 5, 2009 | Reply

  11. Cikgu,sbnrnye sye minat sgt akaun..tapi sye blum mahir lgi..ape yg perlu sye lakukn utk mahir dlm akaun

    Comment by NUR AQILAH | August 25, 2009 | Reply

    • adik ada minat, itu permulaan yang bagus. Untuk memahirkan diri dalam subjek akaun adik perlu banyak melakukan latihan seberapa kerap yang boleh.

      Comment by Cikgu Awang | October 27, 2009 | Reply

  12. salam,ckg.nak tanya ada x skema jawapan untuk dokumen-perniagaan-1 dan smk s.t joseph PEPERIKSAAN SEKOLAH PERTAMA TAHUN 2009 sema jawapan.harap maklum,terima kasih.

    Comment by chen wei | September 17, 2009 | Reply

  13. cikgu…dapatkah cikgu bagi tips cara muda untuk ingat formula akaun…cthnya kunci kira-kiar ada 3 romen…penyata pendapatan…dan bra bra bra…banyak lagi…selalu sajak saya perl buka buku dan tengok…haiz…bukan sahaja membazir masa saya tapi tiada bantu dalam exam la..kalau tak ingat formula…duh…dahlah mok spm ni…takut la…cikgu…macam mana ingat ni

    Comment by loo(anak cikgu awang) | October 6, 2009 | Reply

  14. adik….. tips belajar akaun mudah je:
    1. Pastikan tidak ponteng kelas
    2.Ikuti pembelajaran dalam kelas sepenuhnya
    3. Banyakkan buat latihan
    4. Adakan kumpulan belajar (study group)
    5. Berfikir secara kritis
    6. Banyakkan ulangkaji
    7. Ikuti teknik yang disampaikan oleh beberapa cikgu di laman blog
    8. Jangan putus asa
    9. Pasti akan berjaya

    Comment by Cikgu Awang | January 20, 2009 | Reply

  15. > cikgu…loo ni…wa…banyak orang tanya cikgu soalan oh…saya tak ponteng kelas pun..tapi result tetap jatuh…last year saya dapat whole form 4 no.3 dlm pak tapi sekarang tak da nombor langsung..sedih la cikgu…mok nangis..

    Comment by loo(anak cikgu awang) | September 25, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: